Знайомство з Братиславою варто розпочати з історичного центру міста, де знаходяться найдавніші архітектурні споруди – Стара Ратуша, Михальська вежа, фонтан Роланда, Архієпископський палац, готичний Собор Святого Мартіна, не говорячи уже про різноманітні музеї, палаци та галереї. Дивовижною та найбільш захопливою пам’яткою є Братиславський Град, який датується Х століттям і розташований недалеко від старого міста. Не менш вражає прогулянка по Дунаю до граду Девіна, де зливається Дунай і Морава. З висоти графського пагорба відкривається разючий пейзаж одночасно трьох країн (Словаччини, Австрії та Угорщини).
Кожному туристу варто хоча б раз відвідати старовинне місто Кошице. Серед численних стародавніх архітектурних пам’яток старого міста найбільш цікавими є готичний храм святої Єлизавети Угорської, Оперний театр, Чумна колона, міська ратуша, Домініканський монастир, Єзуїтський костел.
Саме тут розташовані знамениті гірські західно-карпатські масиви – Високі й Низькі Татри. Тому гірськолижні курорти Словаччини потребують окремого туру. Сезон триває з грудня до кінця березня.
Особливої уваги заслуговує найбільша фортеця не тільки Словаччини, але й центральної Європи – Спишський град.
Мінеральні джерела, грязі та термальні води Словаччини (їх більше тисячі) славляться своїми лікувальними властивостями на весь світі. Відпочинок у Словаччині важко уявити без відвідин курорту Пієштяни або Бардейові купелі.
Почніть знайомство з гастрономічною Словаччиною, спробувавши одну з найвідоміших страв – спішську похутьку. Цю потішну назву носить гуляш з м’яса, овочів, печериць, який подається з картопляними млинцями. Дуже смачне і ситне блюдо, яке якнайкраще передає словацький колорит. Сподобається вам і знаменита качка з квашеною капустою, рецепт якої вже став класикою словацької кухні.
На велику компанію можна сміливо брати печене вепрево коліно, тобто смажену свинячу ногу. А з риби в Словаччині варто спробувати форель, яку запікають, смажать і фарширують різними способами.
Любителі перших страв відкриють для себе оригінальні смаки різноманітних супів – від сирних, часникових та грибних до овочевих і м’ясних.
Перебуваючи в Словаччині, потрібно неодмінно спробувати традиційні кнедлики, які бувають різних видів. Найпопулярніші – кнедлики з фруктами, сирні кнедлики, а також кнедлики з печінкою.
Особливе місце в словацькій кухні займає сир, а саме бринза. З неї готують найрізноманітніші страви.
Звичайно, відпочинок в Словаччині просто неможливий без дегустації вина, тим більше, що виноробство дуже розвинене практично у всіх регіонах.
Відомі словацькі сувеніри: “чрпак” – гуртка з дерева, з орнаментами і різьбленням; “Фуяри” – народний духовий інструмент, який за свою унікальність удостоївся включення в список спадщини ЮНЕСКО; “Валаска” – різновид сокири, використовуваного швидше як тростину.
Їстівні сувеніри: сири (бринза проста або копчена, стрічковий сир, сирні клубочки); солодощі (шоколадки, медові пряники).
Алкогольні сувеніри: “токайське” вино; пиво (Topvar, Zlatý Bažant, Corgoň, Šariš, Gemer і Martiner); ялівцева, сливова, черешнева, кизилова горілка; словацьке бренді; лікери; “Татранський чай” (міцний алкогольний напій від 52% до 62%).