fbpx

СЕРБІЯ

Пошук

ОСОБЛИВОСТІ КРАЇНИ

tyru-v-serbiyu-11

Столиця Сербії, Белград, за свою історію, яка почалася в IX столітті, була завойована 40 різними арміями і 38 разів відбудовувалася заново.


Сербські лазні й термальні джерела були добре відомі ще в часи Римської імперії. Багато з них можна відвідати й зараз.


Серби — великі любителі кави, цей напій п’ють навіть діти. Мелену каву заведено варити в турці, причому в кожній сім’ї є власний рецепт її правильного приготування.


Сербія межує з такими країнами: Угорщина, Румунія, Болгарія, Північна Македонія, Албанія, Чорногорія, Хорватія, Боснія та Герцеговина.


Офіційна мова — сербська.


Вулиця Принца Михайла в Белграді – одна з найкрасивіших пішохідних вулиць Європи.

tyru-v-serbiyu-1

ЩО ПОДИВИТИСЬ?

tyru-v-serbiyu-13
tyru-v-serbiyu-6
tyru-v-serbiyu-5
tyru-v-serbiyu-4

Белград. Сербська столиця, столиця колишньої Югославії, одне з найбільших міст на Балканах, динамічне, гостинне і комфортне, “місто, яке ніколи не спить”. Белград — головна визначна пам’ятка Сербії, обов’язкова до відвідин.

Нові Сад. Друге за величиною місто Сербії, її культурна столиця з численними музеями і навчальними закладами. Знаходиться всього в 80 кілометрах і в 1-1,5 годинах їзди від Белграда, має з ним регулярне автобусне і залізничне сполучення. Нові Сад значно спокійніше і тихіше сербської столиці, тому багато сімей з дітьми віддають перевагу йому в якості місця для життя. На березі Дунаю, навпроти міста, знаходиться Петроварадинська фортеця, на території якої проходить один з найбільших музичних фестивалів у Європі EXIT .

Національний природний парк Фрушка-Гора. У 16 км від Нови-Сада знаходиться національний природний парк Фрушка-Гора. На території понад 25 тисяч гектарів знаходяться три гірські вершини, 16 середньовічних монастирів, мальовничі береги Дунаю. Варіантів відпочинку в парку маса: можна влаштувати пікнік, відправитися в піший або велопохід, а також підкорити гірську вершину – вибір за тобою.

“Місто диявола” на горі Радан.Крім дивовижної архітектури різних стилів та епох, у Сербії приголомшлива природа. Деякі місця унікальні, як-от “Місто диявола”. Поблизу сербського міста Куршумплія на горі Радан височіє скельний хребет із більше ніж двохсот піків, які нагадують химерні скелі Каппадокії у Туреччині. Наскельні моноліти виступають із землі майже на 15 метрів у висоту і сягають до 6 метрів у ширину. Вулканічна активність за мільйони років ерозії посприяла утворенню такої унікальної природної пам’ятки.

Каньйон Увац. Мабуть, саме неймовірне по красі місце в Сербії. Раніше тут зигзагом протікала річечка Увац. Потім побудували дамбу, і каньйон затопило. Уздовж безліч печер, деякі з яких досягають декількох кілометрів в довжину. В давні часи вони використовувалися людьми як дороги. Тут же мешкає занесений в Червону книгу білоголовий сип. У теплу пору по каньйону курсують прогулянкові кораблики.

Копаонік. Найбільший гірський масив Сербії. Розташований в південній її частині на кордоні з Косово. Мальовничий край з вкритими густим лісом горами, чистим повітрям і цілющими джерелами. У зимовий період це головний гірськолижний курорт країни. На території Копаоника знаходиться одна з головних святинь сербської народу — включений в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО собор Студениця.

ЩО ПОЇСТИ?

Випічка. Серби — фанати випічки. Пекарні (“пекари”) всюди, буквально в кожному будинку. Ранок будь-якого серба починається не з кави, а з випічки і йогурту в улюбленому кафе. У них така різноманітність асортименту, що непідготовлена людина, не знаючи, що вибрати, впадає в ступор. Щоб з вами цього не сталося, радимо для початку замовити бурек або піту. Їжа не з легких, зате ситна і бюджетна

Ракія. Різновид горілки, або фруктовий “самогон”. Зазвичай виготовляється на основі сливи, айви, винограду і груші. Варто пошукати домашню. Якщо ж брати “магазинну”, то краще вибрати ту, яка дорожче (від 8 євро), дешеві варіанти не завжди гарні. Пити ракію по-сербськи варто маленькими ковтками, насолоджуючись і обговорюючи смак.

Каймак і сири. Сербія славиться своєю молочною продукцією. В її різноманітті часом не легко розібратися. Особливої уваги заслуговують каймак (різновид вершків) і молоді або зрілі сири з козячого, овечого, коров’ячого молока або їх суміші. Їх простіше всього знайти на ринку або в магазині. Але щоб не помилитися у виборі, замовте в ресторані сербську сирну тарілку. Не відмовте собі в задоволенні — спробуйте!

Пршут. У Сербії неймовірно смачні м’ясні делікатеси. Головує над ними балканський пршут. За смаком і способом приготування нагадує іспанський хамон, але не зовсім. Домашній пршут можна купити на ринку або замовити в ресторані.

Бермет. Ну і, звичайно ж, той самий бермет, про який йшлося трохи вище. Кращий бермет, безсумнівно, роблять і продають у Сремски Карловцях. Але і в інших винних магазинах цілком можна знайти.

tyru-v-serbiyu-8
tyru-v-serbiyu-9
tyru-v-serbiyu-2

ЩО КУПИТИ ТА ПРИВЕЗТИ?

tyru-v-serbiyu-10
tyru-v-serbiyu-3

Алкоголь. При міркуванні про те, що привезти з Сербії, перше, що спадає на думку, – це сербський алкоголь, який є предметом національної гордості. Найбільш відома ракія – міцний напій, приготований з різних фруктів.

М’ясні делікатеси і сир. У Сербії виготовляють неймовірну кількість різноманітних сирів, і всі їх потрібно пробувати, бо вони дуже смачні. Різноманітність просто вражає, адже практично в кожному регіоні країни є свій варіант з різними спеціями для створення унікального смаку.

Овочева ікра айвар. Айвар є один з яскравих елементів сербської кухні, яка на батьківщині іменується «Зімніци». По суті, це овочева ікра, яку роблять переважно з паприки (болгарський перець) з додаванням інших овочів

Сербські чарки. Чоканьчічі – це мініатюрні стопочки у вигляді бульбашок. Взагалі їх називають «Чоканом», а «чоканьчічі» – ласкаве звернення. Цей посуд спеціально створений для вживання ракії (традиційного міцного алкогольного напою Сербії) з метою дотримання культури пиття алкоголю.

tyru-v-serbiyu-7
tyru-v-serbiyu-12

© 2014-2021 Фора-тур - Вінниця