fbpx

МАЛЬТА

Пошук

ОСОБЛИВОСТІ КРАЇНИ

malta-6

Мальта є однією з найменших держав у світі, її площа 316 кв. км. Мальтійський архіпелаг розташований на кількох островах, складається із 68 міст, в яких мешкають 400 000 жителів, а відвідують країну близько 1.2 млн туристів в рік.


Завдяки своєму невеликому розміру і розташуванню – ви зможете в будь-який момент опинитися на узбережжі. На автомобілі ви зможете проїхати в довжину всю країну за годину, а в ширину за півгодини (довжина основного острова – 27 км, а ширина – 14,5 км).


Неймовірна привабливість Мальти обумовлена її розташуванням практично в центрі Середземного моря, на основних морських шляхах між Азією і Європою.


Англійською розмовляють всі, вона визнана офіційною мовою острова разом із мальтійською, всі надписи/ знаки дублюються двома мовами. Тому дискомфорт чи мовний бар’єр не відчувається.

malta-7

ЩО ПОДИВИТИСЬ?

Місцеві кажуть: “Якщо ви не були у Валлетті, то ви не були на Мальті”. Місто невелике, його можна обійти за декілька годин.

Коміно – це невеликий острів, який відомий всім своєю Голубою лагуною. Радимо вам відправитися на цей острів зранку. Таким чином ви зможете насолодитися кришталево чистою бірюзовою водою та білим піском. Голуба лагуна вважається найкрасивішим місцем на мальтійському архіпелагу.

malta-8

Собор Святого Павла – католицький собор в мальтійському місті Мдіна. Кафедральний собор побудований у XII столітті на місці, де за переказами перший єпископ Мальти Публій зустрів апостола Павла, який висадився на острові після корабельної аварії.

malta-5

Блакитний грот – головна природна пам’ятка основного острова Мальти. Це не один грот, а кілька гротів і печер, основна з яких, поглиблюється на 45 метрів

З оглядового майданчика у Верхніх садах Барака в Валлетті відкривається гарна панорама на малі міста Сенглею. Ці місця були освоєні лицарями в середньовіччі в першу чергу, ще до призначення столицею Валлетти.

ЩО ПОЇСТИ?

Хобз біз-Зейт – національна їжа мальтійців, бутерброд з Хобзей, просоченої оливковою олією і змащеній паштетом з томатів, оливок, каперсів і тунця. Паштет зазвичай додатково присмачують часником, м’ятою і базиліком.

malta-1

Хобзей – хліб, який на Мальті печуть за старовинним рецептом в дров’яних печах.

Фенката – кролятина, тушкована в червоному вині. Аромат м’яса надає часник і пряні трави, найчастіше орегано.
Кусксу – суп з бобами і макаронами.

Джбейна – мальтійський сир з козячого або овечого молока, який виробляють на острові Гозо.

Пастицці, запечена випічка, яку традиційно фарширують рікоттою або горохом, – це, мабуть, найвідоміша традиційна мальтійська страва. З роками з’явилися варіації, і найбільшу популярність набули шпинатна та куряча начинка. Кассатат – це інший варіант пастицці, зазвичай більші і з використанням пісочного тіста замість філо.

malta-2

Бігілла – це бобова паста або соус, приготований з фавскіх бобів, локально відомий як «фул тал-ірба», що включає часник, перець чилі, петрушку і оливкову олію. Традиційно соус в гарячому вигляді продавали вуличні торговці бігіллами, але тепер його можна придбати у супермаркетах. Зазвичай його подають із галетами чи крекерами, а також він є ідеальною намазкою на хліб або як інгредієнт до інших страв. Корисно і смачно!

ЩО КУПИТИ ТА ПРИВЕЗТИ?

malta-3

Більшість путівників рекомендують як сувеніри з Мальти саме мереживні вироби місцевих майстринь. Мереживо плетуть за старовинними технологіями за допомогою кашлюк (спеціальних котушок з нитками) та голок, якими окреслюють майбутній візерунок. Вибір цих виробів величезний: від хустинок та комірців до великих скатертин.

Склодувна майстерність на Мальті відома з часів лицарів, проте до цього дня місцеві умільці видувають предмети дивовижної краси – від величезних люстр до мініатюрних іграшок.

Ювелірні магазини на Мальті зустрічаються так само часто, як інші туристичні лавки, разом узяті. Примітно, що срібло на острові популярніше, ніж золото. Отож обов’язково прихопіть собі гарну срібну прикрасу з Мальти.

malta-4

© 2014-2022 Фора-тур - Вінниця