Маленьке затишне містечко Тракай славиться великим стародавнім замком-фортецею. Тракайський замок заснований в 14 столітті. Фортечний двір (передзамок), який оточує стіна із трьома вежами, і сам Тракайський замок займають територію більше 2 гектарів. Чому варто побачити Тракайський замок: він єдиний замок Європи, розташований на острові. Відвідаєте замок – і все містечко стане перед вами як на долоні.
Готичний замок Каунас – найдавніший кам’яний замок у Литві. Хоча замок і не зберіг свого первинного зовнішнього вигляду, але в кладці наявні фрагменти XIII століття.
Пройшовши ще метрів сто від скверу з Шевченком по вулиці Базілійону, впираємося у фрагмент старих мурів і єдину вцілілу браму. Це Аушрюс Вартай – Брама Ранкової зорі.
На кордоні з вільнюською фейковою республікою Ужупіс стоїть шедевр так званої полум’яної готики – церква святої Анни (вул. Майроніо). Численні гостроверхі виступи й червона, аж перепалена, цегла справді викликають асоціацію з вогненними язиками. Або з гігантським органом open air – для янгольського сольфеджіо. Кажуть, увійшовши у Вільнюс, Наполеон пошкодував, що не може перенести церкву Анни до Парижа. Хоч вона б там і не пасувала.
Холодний борщ (Šaltibarščiai, Шалтибаршчяй) . Холодний борщ чимось нагадує окрошку. Це холодний суп на кефірі, до складу якого входить маринований буряк, зелень, овочі. Всі інгредієнти нашатковані дрібною соломкою.
Цепеліни ( Cepelinai, Цяпялінай ) – такі картопляні відварні котлети овальної форми, а всередині них м’ясо. Гарячий цеппелін поливається сметаною, піджаркою з цибулі, шкварок або бекону і подається до столу. Дуже ситна і в той же час не важка для шлунка страва.
Копчене м’ясо . У кожному універсамі і продуктовому магазині ви побачите відділ з місцевими копченостями. Зайшовши в нього, ви зіткнетеся з величезним вибором різних ковбас, рулетів, філе, вирізок і іншого. Сміливо просіть продегустувати і краще візьміть відразу кілька видів на пробу. Копчене литовське м’ясо натуральне, без добавок і спецій, робиться, як правило, на місцевих фермах або привозиться приватниками з сіл. На смак просто чудове. А аромат!
Кібінаї (Kibinai). На вулицях Литви часто трапляються заклади з написом Kibinu. Це кафе або магазинчики, в яких як раз і продають кібінаї. Це ще одна національна страва литовців, вірніше литовських татар, караїмів: пиріжки з прісного тіста з начинкою з рубленого м’яса, сиру або овочів.
Магніти з бурштином або сувеніри з нього . Хоч і заїжджена ця тема з магнітиками, бурштин робить їх непростими.
Вироби з льону . На ваш вибір тут будуть одяг, сумки, скатертини, прикраси, постільна білизна і навіть чобітки. В Литві є своя фабрика з пошиття льону. Чому варто брати? Тому що якість і пошиття речей дивовижні, а ціни радують око.
Торт Шакотіс . Це традиційний литовський десерт. Печуть його на відкритому вогні, крутячи на рожні. Його можна знайти практично в будь якому магазині. У нього хороший термін зберігання, так що сміливо везіть в якості сувеніра.
Вироби місцевих ремісників (різьблені картини з дерева, статуетки, посуд тощо). Це унікальні речі, зроблені руками майстрів. Відмінний спосіб порадувати рідних і близьких.