Собор Олександра Невського — культовий символ Болгарії й одна з найвідоміших пам’яток Софії. Ця православна церква була побудована між 1882 і 1912 роками, щоб вшанувати пам’ять 200 000 російських солдатів, загиблих під час російсько-турецьких воєн за визволення болгарського народу від влади Османської імперії. Усередині собор прикрашений хитромудрими мозаїками, розписами та зображеннями святих.
Несебр — чарівне старе місто, розташоване на скелястому півострові, з’єднаному з материком дорогою. Являє собою музей просто неба, повний прекрасних площ, церков і мощених вулиць. Історія міста і його пам’ятники охоплюють римську і візантійську епохи. Тут можна побачити залишки старих міських стін і традиційні дерев’яні будинки, побудовані на міцних кам’яних фундаментах.
Баба Віда — стародавня фортеця, яка вважається єдиним повністю збереженим середньовічним замком в країні. Будівництво поточної фортеці почалося в 10 столітті на фундаменті римського замку. Баба Віда була головною оборонною спорудою міста Відіна протягом усього Середньовіччя і найважливішою фортецею Північно-Західної Болгарії. Фортеця витримала восьмимісячну облогу візантійських військ, але в підсумку була зруйнована. Баба Віда була відновлена в 14 столітті. В османський період тут розташовувалися склад зброї та в’язниця.
Рильський монастир — одна з найголовніших духовних святинь Болгарії. Це важливий історичний і культурний пам’ятник був заснований в 10 столітті.
Для сніданку чудово підійде «баниця» – традиційний сніданок болгар – випічка з бринзою запеченою в листковому тісті у формі конверту. До баніци болгари вживають «бозу» – ферментований напій, що виготовляється методом бродіння пшениці. Він доволі тонізуючий і багатий вітаміном В.
Таратор — холодний суп з йогурту та огірка, популярний в літній сезон.
Мусака — картопляне блюдо зі свинячим фаршем.
Сарма — страва з виноградного або капустяного листя з фаршем.
«Сирене по шопськи» – бринза запечена в горщику з помідором і яйцем. Продукти ніби знайомі і звичні, а от готова страва має надзвичайно оригінальний смак.
Кисломолочні продукти – це гордість для місцевих жителів, так що вибираючи, що смачного привезти з Болгарії, на сири варто звернути особливу увагу. Бринза і схожий на неї сир сирени – стануть ідеальним сувеніром для сім’ї.
Зверніть увагу на сирокопчені ковбаси, особливо види «суджук» і «сухоцвіт», які готують зі свіжими місцевими спеціями.
Кращі засоби в країні робляться з двох компонентів. Це або пелюстки троянд, або болгарський йогурт. З троянд роблять пахучу воду, крем, шампуні і гелі для вмивання, мило. А з йогурту виготовляють зволожуючі маски для обличчя, пінки для вмивання. Продукція з йогурту особливо корисна під час літньої відпустки.