Шкодер – це 2 в 1. І місто, і озеро. Шкодером називають Скадарське озеро – найбільшу прісноводну водойму на всьому Балканському півострові, яку албанці ділять з мешканцями Чорногорії. Все його узбережжя – дивовижний світ, який варто побачити.
В старовинному Дурресі чисті і класні пляжі. Але обмежитись лише ними – значить, свідомо позбавити себе задоволення поринути в життя древнього міста. Рушай гуляти його вулицями й приготуйся на кожному кроці стрічати щось, що відбере мову.
Впродовж перших днів в Албанії здаватиметься, що тебе переслідує дехто на ім’я Скандербег. Він в цій країні всюди – на грошах, в назвах вулиць, площ і університетів, на фірмовому коньяку, в словах пісень. Бо герой. Все життя присвятив боротьбі проти турків. Аби більше дізнатись про цього персонажа та історію країни, приїзди до Круї. В цьому невеликому місті легендарний Скандербег вибудував фортецю на горбку, де зараз облаштували ненудний етнографічний музей.
Місто Берат – дивовижне місто, яке наскрізь просякнуте історією, автентичне, але рухливе і повне енергії.
Блакитне око – це карстова печера, вщент заповнена водою насиченого блакитного кольору. Десь в її глибинах починається 18 джерел, але наскільки глибоко – ніхто не скаже. Дослідникам колись вдалось спуститись на 45 метрів, але далі їх не пустив шалений тиск, з яким джерела вириваються догори. Втім, глибина – не єдина причина відмовитися від купання. Температура води тут цілий рік тримається на позначці +13 °C.
Саранда – албанський курорт-відмінник. Комфортний клімат, чисте й тепле море з безпечним дном, бездоганно чисті білі пляжі, відмінна інфраструктура, помірні ціни на все від житла до харчування.
Риба і морепродукти – одна з основ кухні Албанії. Дари моря в цій країні дешеві, місцеві рибалки продають їх прямо з човнів у портах прибережних містечок і на пляжах ресторанчиків. Кілограм креветок, мідій, кальмарів при покупці “з рук” в Албанії обійдеться менше, ніж в один євро.
Ще одна традиційна закуска кухні Албанії – гостра паприка, яку, попередньо замаринувавши, фарширують сумішшю волоських горіхів, оливкової олії і пряних трав. Знайти цю страву можна в будь-якому ресторанчику, а також на полицях більшості супермаркетів в консервованому вигляді.
Одне з улюблених страв албанців – фергеса. Його готують в духовці, попередньо наповнивши глиняний горщик сумішшю овечого сиру, яєць, баранячої печінки і нарізаної зелені. Інший варіант готують з червоного перцю, сиру, томатів і спецій.
Королем десертів вважається бурек – в Албанії можна зустріти безліч цієї випічки. Особливо смачним вважається цей листковий пиріг з повітряної начинкою з гарбуза, сиру, картоплі і лимонного соку.
Виготовлення виробів зі срібла – найдавніше заняття албанців. Для близької жінки в подарунок можна привезти високохудожню срібну прикрасу з «нальотом» давнини: ланцюжок, сережки, підвіску, пояс, набір браслетів.
Мабуть, один з найголовніших сувенірів, який можна привезти з Албанії – це попільничка у формі бункера. Чому саме бункера? Тому що свого часу диктатор Ходжу, правитель Албанії наказав побудувати по всій території країни безліч бункерів, кожен з яких може вмістити одну людину.
Дуже порадує друзів привезена з Албанії пляшечка місцевого знаменитого пива Корча. Це пиво навіть отримувало міжнародні нагороди. Крім гарного пива, можна привезти не менш знаменитий і хороший албанський коньяк. Сировиною для його виробництва стає виноградний спирт. А самі албанці підносять своїм друзям в якості подарунка пляшку місцевої горілки – ракії. Для її виготовлення також використовується виноградний спирт.
Вибір спецій тут просто величезний – це і розмарин, майоран, перець, м’ята, інші трави. А головне – це все коштує копійки, отож точно радимо придбати!